top of page

Amerikansk Havnestrejke Afsluttet, Men Automatiseringskonflikten Ulmer Fortsat

 
 

Hvad er situationen?

Den amerikanske havnestrejke er officielt slut efter en foreløbig aftale mellem havnearbejderne og deres arbejdsgivere natten til fredag. Strejken, der har lammet havnene på både Den Amerikanske Østkyst og Den Mexicanske Golf, er dermed afblæst med øjeblikkelig virkning, og skibene kan nu genoptage deres losning. Men spørgsmålet om øget automatisering lurer stadig, og det bliver igen aktuelt til januar. I henhold til den nye aftale vil havnearbejderne modtage en lønforhøjelse på 62 procent fordelt over de næste seks år. Den gennemsnitlige timeløn vil stige fra 39 dollar til 63 dollar i 2030, hvilket er et vigtigt skridt i forhold til de krav, der har været fra arbejdernes side. Præsident Joe Biden har bakket op om de øgede lønkrav og takket parterne for at sikre ro i havnene.


Aftalen er dog kun midlertidig og løber frem til 15. januar næste år, hvor en detaljeret overenskomst, herunder spørgsmålet om automatisering, skal forhandles på plads. Som nævnt i tidligere analyser fra vores samarbejdspartner, Steno Research, har automatiseringsspørgsmålet været en fast knast i forhandlingerne, og det forbliver en potentiel kilde til fremtidig konflikt.


Selvom havnearbejderne nu er tilbage i arbejde, vurderes det, at det vil tage op til tre uger at rydde op i den enorme mængde fragt, der har ophobet sig under strejken. De skal nu håndtere håndtere de mere end 50 containerskibe, der har ventet på at blive losset.


Derudover har rederiaktier oplevet et fald på op til 10 procent, da de asiatiske markeder åbnede, som en konsekvens af, at investorerne havde håbet på en fortsat strejke og dermed højere fragtrater.


Med den nye deadline i januar bliver det spændende at følge, om parterne kan finde en varig løsning, eller om vi står over for nye forstyrrelser i de globale forsyningskæder.

 

Hvis du vil vide mere om, hvordan disse ændringer kan påvirke din virksomhed, eller hvis du har spørgsmål om, hvordan du bedst kan forberede dig på det, er du velkommen til at kontakte os.

Vi har for nylig hjulpet flere danske virksomheder som har eksport til USA eller Import fra USA. Hvis du ønsker at drøfte, hvordan disse ændringer kan påvirke din virksomhed, eller har spørgsmål, er du mere end velkommen til at kontakte os.

Nicolaj Aarøe - Co-founder & Consultant na@slinkert.dk / +45 22 55 66 53






Comments


bottom of page