Sådan påvirker den danske vejskat jeres transportaftale!
- Slinkert & Aarøe
- 24. feb.
- 2 min læsning
Fra 1. januar 2025 skal lastbiler på 12 ton of derover betale vejafgift efter, hvor langt de kører i Danmark. Vejafgiften er differentieret efter lastbilernes CO2-udledning. Grønne lastbiler vil således betale mindst i afgift. Samtidig er det nu dyrere at køre i bl.a. København, Aarhus og Aalborg, der er kategoriseret som miljøzoner.

Tabel 1 viser satserne afhængig af lastbilens klasse:
Hvordan påvirker det transportindkøberne?
Den danske vejskat trådte i kraft den 1. januar 2025, og det har allerede haft en mærkbar effekt på transportbranchen. Transportørerne er nu forpligtet til at betale vejafgiften, hvilket har ført til, at mange har indført et vejskatstillæg på eksisterende aftaler – også selvom aftalen oprindeligt var indgået for flere år.
For transportindkøbere betyder det, at det er afgørende at:
Validere niveauet af tillægget fra transportøren, da det kan variere betydeligt mellem virksomheder.
Sikre, at vejafgiften kan viderefaktureres til kunder, hvor det er relevant.
Forhandle vejskatstillægget for at sikre en retfærdig og gennemsigtig prisstruktur.
Vejafgiften afhænger af lastbilens miljøklasse, og satserne varierer fra 1,64 DKK per km for klasse 1 til 0,24 DKK per km for klasse 5.
Hos Slinkert & Aarøe - Logistics Advice har vi analyseret flere forskellige transportørers beregningsmodeller og har set tillæg svinge fra få procent til tocifrede niveauer. Denne forskel skaber usikkerhed blandt transportindkøbere, som har behov for at forstå de reelle omkostninger ved vejskatten.
Hvad er formålet med den danske vejskat?
Vejskatten blev indført for at:
Fremme en mere bæredygtig transportsektor.
Sikre en retfærdig fordeling af vejnettets vedligeholdelsesomkostninger.
Reducere CO₂-udledningen med 0,3 mio. ton i 2025 og 0,4 mio. ton i 2030.
Mindske trængsel på vejene og opfordre til brug af mere miljøvenlige transportformer.
Vi har flere kunder, som pr. 1. januar vil skulle forholde sig til dette i forhold til eksisterende og nye transportaftaler, og vi er klar til at hjælpe.
Hos Slinkert & Aarøe - Logistics Advice er vi specialiseret i at hjælpe virksomheder med at navigere gennem logistiske udfordringer som denne. Vi forstår, hvor vigtigt det er for transportindkøberne at være forberedt på denne ændring.
Hvad bør transportindkøbere gøre nu?
Vi har allerede hjulpet flere virksomheder med at håndtere denne ændring, og vi anbefaler følgende tilgang – som vi også kan hjælpe med:
✔ Analyse af nuværende transportaftaler – Gennemgang af hvordan vejskatten påvirker jeres samlede transportomkostninger.
✔ Forhandling og tilpasning af aftaler – Sikre, at I kun betaler, hvad der er nødvendigt, og at vejskatten er korrekt prissat.
✔ Implementering af nye løsninger – Hurtig og effektiv implementering af alternative aftaler eller ruteoptimering.
Som Pernille Slinkert, vores ekspert på vejtransport, siger:

"Det er afgørende at have en strategi på plads for at håndtere vejskatten og lave en konkret validering af niveauet fra transportøren. Vi står klar til at hjælpe virksomheder med at sikre, at de får overført afgiften korrekt til deres kunder og undgår unødvendige omkostninger."
Vi har allerede hjulpet flere kunder med at tilpasse sig denne ændring og står klar til at assistere flere virksomheder, der ønsker at optimere deres transportomkostninger i lyset af den nye lovgivning.
Hvis I har spørgsmål eller ønsker at drøfte, hvordan denne ændring vil påvirke jeres virksomhed, er I meget velkomne til at kontakte os. Lad os sikre, at I er klar til ændringen!
Kilder:
https://skm.dk/aktuelt/presse-nyheder/pressemeddelelser/ny-aftale-om-kilometerbaseret-vejafgift-for-lastbiler-goer-danmark-groennere https://vejafgifter.dk/
コメント