Toldchok fra Trump: Er din virksomhed klar?
- Slinkert & Aarøe
- for 4 dage siden
- 4 min læsning
Opdateret: for 4 dage siden
Hvad er situationen?
Den Amerikanske præsident, Donald Trump, har netop annonceret en række nye toldsatser, som kan få vidtrækkende konsekvenser for den globale handel – og dermed også for fragtmarkedet.
De såkaldte reciprocal tariffs vil medføre nye toldsatser på op til 49 % på varer fra blandt andet EU, Kina, Vietnam, Taiwan og flere andre store handelslande. Fra den 5. april 2025 indføres en generel told på 10 % på varer fra lande, der ikke er omfattet af særskilte satser. Fra den 9. april følger så de højere toldsatser på specifikke lande, herunder fx:
EU: 20 %
Kina: 34 %
Vietnam: 46 %
Schweiz: 31 %
Indien: 26 %
Trump begrunder det med ønsket om at “genskabe balancen” i international samhandel, hvor han mener, USA længe har været udsat for urimelige toldsatser – særligt fra EU.
Men for virksomheder i Europa og Asien er det her ikke bare politik – det er en ny realitet, der vil påvirke eksportomkostninger, konkurrenceevne og forsyningskæder allerede fra nu af og frem.
Hvad betyder det for shipping og fragtmarkedet?
Toldudmeldingen rammer på et kritisk tidspunkt: Netop som mange amerikanske virksomheder står overfor at indgå nye langtidskontrakter på søfragt. Det efterlader eksportører og deres logistikpartnere i et vakuum af usikkerhed, hvor ingen præcist ved, hvilke varegrupper rammes – eller hvordan markedet vil reagere.
Resultatet? Langsigtet planlægning bliver nærmest umulig. Beslutninger om leverandører, routing og kontraktlængder skal nu træffes med en helt ny risikoprofil.
Toldstigningerne vil samtidig øge landed cost på en lang række varer og lægge pres på marginerne. På kort sigt ventes ingen dramatisk stigning i spotpriserne, men udviklingen bør ikke undervurderes. Selvom vi i starten af april så enkelte stigninger (8–15 %), ligger spotraterne stadig 43–49 % under niveauet fra årets start.
Men det er næppe hele billedet. For når virksomheder begynder at tilpasse deres forsyningskæder og flytte produktion, vil vi se mere regionalt forskudte prisstigninger og øget volatilitet. Og hvis flere lande gengælder Trumps toldpolitik, kan markedet hurtigt blive kastet ud i en ny og mere ustabil fase.
Det er derfor ikke nok at håndtere situationen operationelt – den kræver strategisk stillingtagen.
Hos Slinkert & Aarøe rådgiver vi allerede flere større virksomheder om strategisk håndtering af tariffer og eksport til USA – både fra eurozonen og gennem crosstrade-setups fra Asien, Mellemøsten og Østeuropa.
Vi hjælper med at identificere alternativer og optimere fragtløsninger – herunder konkrete toldscenarier, HS-koder, cost-to-landed-beregninger og supply chain tilpasninger.
Det geopolitiske perspektiv

Mikkel Rosenvold, Partner & Geopolitics, Steno Research, kommenterer udviklingen:
“Trumps nye tariffer skal ses i lyset af en mere fundamental omstilling i verdenshandlen, hvor national sikkerhed og geopolitiske hensyn i stigende grad trumfer økonomisk effektivitet. USA forsøger at presse forsyningskæderne væk fra Kina og samtidig sikre sig stærkere handelsrelationer med ‘venligt stemte’ nationer. Det gør verden mindre sammenkoblet – og mere sårbar.”
Ifølge Rosenvold vil virkningen af tarifferne kunne mærkes bredt – også i Europa. Både direkte gennem faldende eksport til USA og indirekte gennem forskydninger i globale produktionskæder: “Vi ser allerede store virksomheder forsøge at ‘friendshore’ og flytte produktion til regioner som Vietnam, Mexico og Østeuropa. Men selv disse lande bliver nu ramt af Trumps toldmure. Det skaber en ny type usikkerhed, hvor selv de ‘alternative’ produktionslande ikke længere er sikre.”
Han tilføjer: “Trump er gået fra at bruge toldsatser til at tvinge lande til at tage action på fx fentanyl eller immigration og nu over til en strategi, der officielt handler om reciprokke eller modsvarende tariffer, men som reelt ikke har noget med det at gøre. Hvis det reelt var reciprokke tariffer, så ville vi på et tidspunkt se et ræs mod bunden, da begge parter havde en interesse i at sænke tarifferne. I stedet har Trump valgt den nemme vej rent lovgivningsmæssigt og indført toldsatser baseret på de forskellige landes handelsunderskud ift. USA. Det betyder, at toldsatserne mere handler om at skabe indtægter i den amerikanske statskasse – og af den grund er det sandsynligt, at de vil være mere permanente.”
Rosenvold afslutter med en advarsel: “Når handelspolitik bliver til geopolitik, er konsekvenserne sjældent midlertidige. Det her er ikke en enkelt bølge – det er begyndelsen på en ny normal.”
Hvad kan man gøre?

Nicolaj Aarøe, medstifter og konsulent hos Slinkert & Aarøe, tilføjer sin vurdering af den aktuelle situation:
"I situationer som denne er det altafgørende, at virksomheder har styr på deres klassificeringer og dokumentation. En korrekt HS-kode kan være forskellen på 10 % og 46 % i told – og det kan afgøre, om man bevarer en kunde eller mister den"
Slinkert & Aarøe hjælper i øjeblikket flere større eksportører med skræddersyede eksportvejledninger, der kombinerer korrekte HS-koder, markedsadgange og toldsatser – og matcher det med nogle af markedets mest konkurrencedygtige fragtaftaler: “Vi arbejder tæt sammen med en række større europæiske eksportører om at navigere i den nye toldvirkelighed. Det handler ikke kun om at finde den rette HS-kode eller den laveste fragtrate – men om at designe robuste, fremtidssikrede setups, der både reducerer omkostninger og minimerer risikoen for forstyrrelser i samhandlen med USA. Her spiller crosstrade fra Asien og alternative ruter en stadig større rolle.”
Har I brug for et hurtigt overblik over jeres muligheder – eller en ny strategi? Så kan vi hjælpe.
Vi har for nylig hjulpet flere danske virksomheder som har eksport til USA, det er vigtigt at forholde sig til dette. Hvis du ønsker at drøfte, hvordan disse ændringer kan påvirke din virksomhed, eller har spørgsmål, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Comments